Murhamysteeri-illallinen sopii kaikkien pelien tarinaan mainiosti, kunhan järjestelyistä sovitaan. Täysimittainen paikoillaan ateriointi ajoitetaan usein pelin alkuun tai loppuun, mutta seisova pöytä tai napostelupöytä voi olla tarjolla läpi pelin, kuten oheisessa Havaijin mysteerit -roolipelin kuvassa. Siinä näyttävä ja teeman mukaan trooppisen hedelmäinen pöytä on koottu hedelmäpainotteisesti, ja koko pelaajajoukko poseeraa pöydän takana hyväntuulisena.

Murhamysteeri-illallinen

Käsikirjoittaja-pelinohjaaja MC Marja eli Marja Repokangas vastaa tiedusteluihin ja toimii seremoniamestarina peleissä. Puh. 050 370 4717, email: mrepokangas@gmail.com

Murhamysteeri-illallisilla pöydälle on joskus muutakin tarvetta kuin olla tarjottavien alustana. Egyptin mysteereissä arkeologeilla on runsaasti esinelöytöjä esillä. Kuvassa on lähes huoneen mittainen 20 hengen pöytä, jonka toisessa päässä ovat tarjottavat, toisessa esineet.
Egyptin mysteerit -roolipelissä pitkä napostelupöytä päätyy usein myös esinepöydän rooliin.

Murhamysteeri-illallinen: ruokailu pelin alkajaisiksi

Murhamysteeri-illallinen alkaa rauhassa aterioiden

Murhamysteeri-illallisen aikana hahmot esitellään. Yleensä sen tekee seremoniamestari MC Marja, mutta välillä, kuten oheisessa kuvassa, osallistujat haluavat itse esittäytyä roolihahmoinaan. Kuvassa on Havaijin mysteerin pelaajia murhamysteeri-illallisen alkaessa pöydän ympärillä kuuntelemassa erään mieshahmon esittelyä. Hänellä on lei kaulassaan.
Joissakin pienissä ja keskikokoisissa peleissä sovimme että hahmot tai osa heistä esittelee itse itsensä, vaikka yleensä sen tekee MC Marja. Havaijin mysteerit Turussa, 10.1.2010

Varsinainen roolipelaaminen käynnistyy kahvittelu- ja jälkiruokavaiheessa

Murhamysteeri-illallinen on kuvassa käynnissä, ja hahmot kuuntelevat pöydän ääressä, kun taiteilija Titiano Travernieriä esittävä osallisstuja kertoo itsestään. Monilla on roolipapereita ja hahmokuorensa esillä, sillä pelin alussa he ovat tutkiskelleet niitä intensiivisesti.
Murhamysteeripelin onnistumista palvelee käynnistelyvaihe, jolloin kuullaan hahmojen esittelyt ja jolloin on mahdollista tutustua pelikuorien materiaaliin jo alustavasti. Havaijin mysteerit, 10.1.2010

Murhamysteeri-illallinen noutopöydästä

Murhamysteeri-illallinen yksinkertaisimmillaan on pienimuotoinen napostelupöytä nyyttärituomisista koottuna. Sellainen on tässä kuvassa. Ateljeemysteerit pelattiin omakotitalon yläkerrassa, tarjottavat ovat matalalla pöydällä huoneen keskellä, osa hahmoista istuu tuoleilla, osa lattialla.
Pienimmissä perhe- ja kaveripiirin peleissä nopeasti ja helposti kokoon kyhätyt nyyttäritarjoilut ovat tavallisia. Kuva: Ateljeemysteerit keväällä 2024

Pelin voi myös pilata syömällä

  1. Varatkaa pöytä erittäin suositusta mutta ahtaasta ravintolasta suosituimpana viikonpäivänä vilkkaimpaan aikaan. Tarkistakaa, ettei kyseisessä ravintolassa varmasti ole rauhallisempaa sivuhuonetta.
  2. Ottakaa kaikille pelaajille monen ruokalajin illallinen, joka tarjoillaan pöytiin, ja ehdottakaa, että aletaan vain pelata heti ruokailun alusta lähtien.
  3. Jos olette vuokranneet mökin, järjestäkää samaan aikaan sinne niin paljon ohjelmaa ruuanlaitosta tanssimiseen ja saunomiseen, että peli hajoaa kaiken keskellä olemattomiin.

Murhamysteeri-illallinen on käynnissä Kartanomysteereissä. Kolme hahmoa on ruokapöydän ääressä myhäilevinä ja mietteliäinä pohtien hahmojensa pulmia.
Murhamysteeri-illallinen sisältää ravintoa sekä vatsalle että mielelle. Kartanomysteerit, 22.4.2012

Evästyksiä murhamysteeri-iltaa varten

Yleiset peliohjeet kannattaa vähintäänkin silmäillä läpi ennen peliä ja muistaa ainakin kolme tärkeintä.
Lue lisää pelinjohtaja-seremoniamestari MC Marjan roolista murhamysteeri-illallisilla.
Korttien tehtäviin Mielimysteerisssä saa alustavan kuvan tästä artikkelista.